След 4 години прекъсване, министър Никола Стоянов възстанови работата на Отрасловия съвет по "Лека промишленост"
 
06 октомври 2022

Недопустимо е Отрасловият съвет по "Лека промишленост" да не е заседавал 4 години и се надявам повече никога да не се допусне това. С тези думи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов откри днешното му заседание. Съветът е постоянен орган към Министерството на икономиката и индустрията и би следвало да провежда регулярни заседания за обсъждане на проблемите и набелязване на държавни мерки и политики. В последните години обаче неговата работа е била преустановена.

"Възстановяваме работата на Съвета и ще направим регулярни заседанията му", подчерта министър Стоянов. Той коментира колко важен е този сектор за българската икономика, като производството на текстил, облекло, кожи и обувки създават около 10% от добавената стойност в индустрията. „Осигурява заетост на около 90 хил. души, което е около 19% от заетите в промишлеността. Активно работят около 5 000 фирми в сектора“, допълни той.

Икономическият министър сподели, че е наясно с част от проблемите пред бранша - повишаване на квалификацията на заетите, привличане на млади хора и развитие на иновации, и дигитализация. "Всяка от тези области е предизвикателство, но и възможност, ако бизнесът и държавата си партнират добре и работят правилно", каза още Никола Стоянов.

В тази връзка той подчерта, че Министерството на икономиката и индустрията провежда целенасочена политика за разширяване на пазарното присъствие и подпомагане на българските производители, както и че работи в посока на активното въвеждане на дуалното обучение. „Надявам се вече всички теми от взаимен интерес да бъдат обсъждани оперативно, в постоянен диалог между нас“, допълни министър Стоянов.

Икономическият министър изрази своята лична благодарност към представителите на отрасъла заради начина по който секторът се е адаптирал в Ковид-кризата и за всичко, което са успели да направят през първите месеци, когато недостигът на редица суровини и средства за лична защита бяха големи.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg